Our Plans for the future

The university is continuing to invest in Greenwich, enhancing the facilities and protecting our heritage buildings.

Student Hub

The relocation of the library to Stockwell Street provides the university with an opportunity to establish an inspirational showcase space for the Greenwich campus in the Dreadnought building, it will become the central student hub and go-to place for students. Located at the heart of the campus, the building also offers an exciting opportunity to create state-of-the art learning, teaching and social space and provide additional flexible accommodation for administrative uses, improving the student academic and social experience. The existing student computing facilities currently in the building will also be enhanced.

Plan of Dreadnought site

Students' Union

The scheme includes relocating the Students' Union into the Dreadnought building, providing an innovative space for students to socialise, learn creatively and study individually or in groups, also providing flexible spaces for student activities and events. This will build upon the success of the Students' Union in creating a community of engaged students, providing them with modern facilities comparable with other universities.

501 SKD 14 PL Roof Plan Proposed

Teaching space

The building will also accommodate the Psychology, Public Health, Social Work and some Teacher Training Education programmes within the Faculty of Education and Health from their present location on our Avery Hill campus, and the rationalisation of accommodation for the University's Information and Learning Services department.

501 SKD 13 Second Floor Plan Proposed

Courtyard

The 1998 refurbishment of the Dreadnought building created new entrances into the building from the north and south. The north entrance will form the principal arrival point for the new student centre - linking the building more directly with other campus buildings via College Way - and lead into a dramatic 3-storey courtyard space that will form the focus of the accommodation.

This space will be multi-functional, providing a café/social space to the north, Students' Union facilities to the south and student services around the perimeter, covered by a new, partially glazed roof. At the southern end of the courtyard, two intermediate floor decks will be installed providing a mixture of teaching, administration and open access student learning space. These decks will be supported by a free-standing frame to reduce the impact on the existing building facades.

The roof of the courtyard enclosure is part solid and part glazed, allowing natural light and ventilation of the new space. The front edge of the new floor decks overlooking the atrium space is designed in glass panelling, the intention being to retain the open feel of the decks within the courtyard enclosure.

501 SKD 12 First Plan Proposed

Interior and basement

The interiors of the Dreadnought building have been significantly altered and only one area of the building - the south-west corner - retains the original 4-bed ward pattern from James Stuart's 1760s design. Our architects have worked closely with the university and with Royal Borough of Greenwich planning department to find a solution that retains this original fabric together with some of the few features that exist in what is otherwise a generally utilitarian interior.

The upper floor spaces generally provide the balance of teaching, administrative, social and service accommodation required, with limited alteration to fabric that has not already been disturbed. Meanwhile, the basement offers the opportunity of creating 'new' space as this area has previously been largely unused except for storage and services. The headroom in the basement is generally limited and to improve this it is planned to lower part of the floor level, creating space for a generous social area and gymnasium accommodation.

501 SKD 11 Ground floor Plan Proposed

Landscape proposals

The landscape setting around the Dreadnought was enhanced in the 1990s works with the planting of a number of additional Mulberry trees, which were a gift of the Worshipful Company of Fruiters, and a general reinforcement of the soft landscaping, which will generally remain unchanged.

One older Mulberry Tree is planned to be removed as it is vulnerable to traffic movement around the site. This tree has been surveyed and although in fair condition has some stem decay and is considered to have a limited life. New trees will be planted to compensate for this, and we are working closely with our arboriculturalist to ensure an appropriate solution.

501 SKD 10 Basement Plan Proposed

Service accommodation

A new entrance will be provided to the basement on the west side of the building. The area around this entrance will be finished with hard surfacing to provide an external paved area completed in the same palate of materials as existing: York stone, brick and clear macadam surfacing.

The existing service access will also be retained but screened from College Way by a discreet brick colonnade and trellis planting. New gates will connect to the Stephen Lawrence building and help screen the area from King William Walk.

The exterior of the building will remain generally unaltered although we will be repairing the existing window and door joinery and the facades will be redecorated.

501-SKD-20 Proposed Site Landscape Plan

Student Hub

The relocation of the library to Stockwell Street provides the university with an opportunity to establish an inspirational showcase space for the Greenwich campus in the Dreadnought building, it will become the central student hub and go-to place for students. Located at the heart of the campus, the building also offers an exciting opportunity to create state-of-the art learning, teaching and social space and provide additional flexible accommodation for administrative uses, improving the student academic and social experience. The existing student computing facilities currently in the building will also be enhanced.